[...] naszego żołądka niesie za sobą wiele czynników istotnych dla całego organizmu, a nie tylko, jak części osób mogłoby się wydawać, samego procesu trawienia. Z tego też względu tak bardzo istotne jest zadbanie o prawidłową kwasowość soku żołądkowego, co bez wątpienia przełoży się nie tylko na nasze zdrowie, ale również no wyniki sportowe.
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest kofaktorem metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. [...]
[...] jest białkiem ostrej fazy, a jego stężenia dobrze korelują z nasileniem stanu zapalnego i mogą pozwalać przewidywać powikłania pooperacyjne. Komentarz do badania Ogólne wyniki cytowanego eksperymentu pokazują, że pooperacyjna obwodowa insulinooporność została zmniejszona dzięki podawaniu napoju zawierającego węglowodany i białko serwatkowe. [...]
[...] w żelu, izotoników, elektrolitów z węglowodanami, kisieli, budyniów itd.) może być tu niezmiernie pomocna. Podobnie odpowiednie stężenie magnezu może mieć wpływ na wyniki sportowe, szczególnie jeśli dany zawodnik jest odwodniony (przez warunki otoczenia) czy stosowanie farmakologii (diuretyki). Ukryte niedobory magnezu Stężenie Mg w [...]
[...] powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by długo dyskutować, a wyniki nie byłyby wcale klarowne. W farmakologii nie zdarza się, by istniała tylko jedna strona monety. Zawsze jest koszt, określone ryzyko, skutki uboczne i problemy [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
Ostatnimi czasy, gdy moda na zdrowy styl życia się rozpowszechnia, a zarówno producentów suplementów, jak i samych suplementów na rynku pojawia się coraz więcej, nie łatwo jest mieć pewność, co rzeczywiście pomaga, zarówno prozdrowotnie, jak i w efektach sportowych, a co jest zwykłym chwytem marketingowym, na którym skorzysta jedynie producent.
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
[...] tkanki tłuszczowej i całkowitej masy ciała, jak myszy, które pozostały na ograniczonej diecie przez cały czas. Badanie to przeprowadzono na myszach, ale naukowcy uważają, że wyniki odnoszą się również do ludzi. Wniosek? Jeśli stosujesz dietę z ujemnym bilansem kalorycznym, wprowadzaj przerwy do diety. Przykładowo, jeden dzień w tygodniu zwiększ [...]
[...] wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej lub pektyny w chlebie pszenno-kukurydzianym. Correa i wsp. wykazali, że chleb pszenny z dodatkiem [...]
[...] także umysłową. Kolejny zestaw dowodów sugerujących, że kreatyna jest niezbędnym składnikiem odżywczym, wyłania się z przeprowadzonych populacyjnych badań naukowych. Ich wyniki sugerują, że niskie spożycie kreatyny w diecie wiąże się z różnymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi: wyższym ryzykiem depresji zmniejszoną sprawnością poznawczą u [...]
[...] wyleczeniem infekcji koronawirusowej, bo w grupie kontrolnej stan zdrowia uległ poprawie tylko u ~21% osób. Niemniej naukowcy nie napisali, w którym momencie uzyskano te wyniki, bo średnio trzeba było ok. 17 dni, by uzyskać negatywny wynik testu na COVID. Niemniej proszę pamiętać, iż dawka 60 tys. IU cholekalcyferolu jest potężna i nie należy [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
[...] i charakteryzuje się znacznym bólem, zaleca się leczenie operacyjne. Operacja ma na celu uwolnienie nerwu pośrodkowego i zmniejszenie ucisku. Zabieg przynosi trwałe wyniki w leczeniu choroby. Zespół cieśni nadgarstka - o czym należy pamiętać? Zespół cieśni nadgarstka dotyczy ucisku nerwu pośrodkowego w kanale nadgarstka. Objawy zazwyczaj [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Kokaina jest bardzo drogim i przez to często fałszowanym narkotykiem (to może nasilać jej toksyczność). W USA często spotykało się śmiertelnie groźną mieszankę kokainy i wycofanego leku – levamisolu (sam z siebie jest on toksyczny dla nerek, wątroby, profilu krwi, skóry, układu pokarmowego itd.). Dealerzy zarabiają w ten sposób zwiększając [...]
Od dekad utarło się błędne pojęcie, iż trening siłowy służy tylko do poprawy wyglądu sylwetki, ma wpływ na estetykę ciała, ale poza tym nie przynosi większych korzyści. Osoby głoszące podobne poglądy nie zdają sobie sprawy, jaką rolę odgrywają mięśnie w ustroju człowieka. Podsumowanie Trening aerobowy daje zyski, jednak głównie doraźne, które [...]